Hoe Werkt Sugru

Sugru, even in het kort: Kneedbaar, soepel, waterdicht en gaat lang mee. De oplossing voor bijna alles. Even snel een haakje nodig, is je kabel kapot of zoek je een plek om je Lego poppetje op vast te zetten? Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het oplossen met Sugru. Maar hoe werkt het nu eigenlijk? Hieronder een korte how to.

Ruben
Door Ruben Buurman Computer & Elektronica, Telefoon & Accessoires
17 juli 2019 5 minuten lezen

Dit gaan we doen

 • 1

  Stap 1Plak het.

 • 2

  Stap 2Vorm het.

 • 3

  Stap 3Verandert in rubber.

De stappen in detail

1

Stap 1Plak het.

Sugru plakt aan veel materialen zoals glas, keramiek, metaal, hout, de meeste kunststoffen en stoffen. Dat is leuk, want je kunt Sugru op veel verschillende plekken plakken. Je kunt Sugru ook gebruiken om materialen die normaal niet aan elkaar plakken, met elkaar te verbinden.

Let wel op: Surgru plakt niet aan olieachtige kunststoffen zoals polypropyleen, polyethyleen of Teflon.

Plak het

2

Stap 2Vorm het.

Het is tijd om te bouwen, sealen, repareren, maken en dingen te verbinden. Je hebt 30 minuten de tijd om de klus te klaren. Daarna begint Sugru hard te worden.

Vorm het

3

Stap 3Verandert in rubber.

Binnen 24 uur verandert Sugru van een plakkerig goedje, in een soepel siliconen rubber dat lang mee gaat en blijft zitten. Totdat je het weghaalt natuurlijk. Gebruik je Sugru wat dikker is dan 3,5 centimeter? Dan heeft het iets langer nodig hard te worden. Wanneer de Sugru hard is geworden, is het:

 • Hitte en koubestendig
 • Weerbestendig
 • Elektrisch isolerend
 • Gaat lang mee en is soepel

 Tip: Om ervoor te zorgen dat je Sugru sneller hard wordt, plaats je het project in een warme omgeving.

Over Ruben Buurman Computer & Elektronica, Telefoon & Accessoires

Ik ben een enorme fan van elektronica en een echte Apple freak. Zodra ik op pad ga, neem ik altijd mijn systeemcamera mee. Mijn vrienden gaan er ook vanuit dat ik de foto's en filmpjes maak waar we ook maar naartoe gaan.