Review Teasi One 3 VS Mio Cyclo 200

Een aantal jaren geleden was het het Duitse Teasi dat als eerste met een echt aantrekkelijk geprijsd fietsnavigatiesysteem kwam. Daarnaast was de Teasi One 3 echt ontwikkeld vanuit fietsnavigatie oogpunt en miste het aantal zaken die niet van belang zijn voor de recreatieve fietser. Denk bijvoorbeeld aan allerlei trainingsdata of de mogelijkheid om te koppelen met een hartslagmeter. Een basis toestel dat je van A naar B navigeert, dat eenvoudig werkt en met een duidelijke menustructuur. Mio heeft het succes van de Teasi opgemerkt en kwam in 2015 met een tegenhanger, de Mio Cyclo 200

In deze review Teasi One 3 vs Mio Cyclo 200 vergelijken we de twee modellen met elkaar. Welke moet je hebben?

Door Ruben Buurman Computer & Elektronica, Telefoon & Accessoires
21 juni 2017 8 minuten lezen

Het ontwerp, beeldscherm

Wat ons betreft wint de Mio Cyclo 200 dit onderdeel, de Mio Cyclo is moderner vormgegeven en ook beter afgewerkt. Daarnaast is het iets grotere scherm van de Cyclo 200 (3,5″ inch ten opzichte van 3,2 inch) wat helderder van kleur en zijn de graphics duidelijker en beter afleesbaar. Zo gebruikt Mio grotere letters, waardoor het toestel beter is af te lezen. Ook de kleuren verschillen, de Teasi geeft een wat gelig licht, de Mio meer wit. Beide toestellen hebben een touchscreen, waarmee het apparaat bediend kan worden. De Mio Cyclo 200 heeft een handige homeknop aan de voorzijde om terug te gaan in het menu. De Teasi heeft deze knop aan de zijkant zitten, dit werkt net wat minder intuïtief. Wel kan je op de Teasi terug in het menu door met je vinger over het scherm van boven naar beneden te vegen.

Vanwege de prijsstelling beschikken beide toestellen over een spatwaterdichte behuizing (getest volgens IPX5 norm). Duurdere modellen van Mio zijn waterdicht naar IPX7 norm, als bijvoorbeeld de Mio Cyclo 400 en de Mio Cyclo 405.

Navigeren

Navigatie gaat op beide toestellen vrijwel identiek. Je kunt een plaats van bestemming invoeren. Je voert een adres in en de navigatie rekent de snelste route voor je uit, je kunt ook kiezen voor alternatieve routes. Op de Teasi zijn dat de routes geadviseerd, kortste, makkelijkste (minste hoogtemeters). Verder kun je kiezen voor Points of Interest die in de buurt zijn, bezienswaardigheden, een restaurant of bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde fietsenmaker. Beiden maken gebruiken dezelfde kaarten, ook hier is dus weinig verschil tussen beide toestellen. Verder is de tijd die zowel de Mio als de Teasi nodig hebben om de route te berekenen vrijwel identiek.

Kaarten

Beide toestellen worden standaard geleverd met kaarten van West Europa van Open Street Map. De kaarten staan er al op en werken out of the box. De Mio heeft daarnaast de mogelijkheid om te kiezen voor TeleAtlas kaarten. Teasi biedt als extra de mogelijkheid om de kaarten van Amerika en Canada op de Teasi te zetten. Updaten van de software en de kaarten gaat via de computer. Zowel Teasi als Mio leveren hiervoor gratis software, Mio Share en de Teasi Tool. Hiermee kunnen ook fietsroutes worden geupload.

Functies

Zowel de 200 als de One 3 hebben uitgebreide functies, naast navigatie kun je ze ook gebruiken als geavanceerde fietscomputer. Zo wordt tijd, afstand, snelheid (gemiddeld, maximum en huidig), hoogte, helling, verbruikte calorieën en stijging op het scherm getoond. Je kunt ook instellen welke velden je wilt zien op het scherm. Snelheid en afstand wordt gemeten aan de hand van GPS signaal. Qua functionaliteit ontlopen de twee elkaar niet veel en zijn ze zeer uitgebreid qua functies.

Suprise Me

Wat de Mio extra heeft ten opzichte van de Teasi is de Suprise Me functie. Op basis van afstand op tijd stelt de Mio 3 verschillende routes voor om te fietsen. De route die je rijdt is een lus, je eindigt dus waar je bent gestart. De Teasi kent deze functie niet, heeft wel een functie ‘Conditie’ deze houdt bijvoorbeeld bij hoeveel calorieën je verbrandt. Wil je een pizzapunt verbranden dan druk je op start en telt de Teasi af naar 0 als je gaat fietsen. Geinig, maar we vragen ons af hoe vaak je dat gaat gebruiken.

Profielen

Op beide toestellen kun je profielen kiezen als stadfiets, racefiets, ATB en wandelen. Op basis van het gekozen profiel wordt de route gekozen. Kies je voor racefiets dan zullen de onverharde paden vermeden worden. Kies je voor ATB dan hebben deze juist de voorkeur. Op de Mio kun je de type wegen zelfs nog aanpassen per profiel. De Teasi heeft daarentegen ook extra profielen om uit te kiezen: skiën en boot. Ook skipistes worden namelijk weer gegeven op de Teasi.

Bevestiging op het stuur

Omdat er tegenwoordig veel verschillende typen fietssturen zijn, wordt er zowel bij de Teasi als de Mio een steun geleverd die met tie-rips kan worden bevestigd. De Mio wordt met een kwartslag draaien in de steun geklikt. Teasi heeft voor een wat ingewikkeldere constructie gekozen die op zich wel degelijk is. De Teasi One moet in een houder worden geplaatst die met een schroef wordt bevestigd aan de achterzijde van het apparaat. Die je vervolgens weer in de houder klikt. Voordeel is dat de achterzijde glad is zodat deze wat makkelijker in je broekzak past tijdens het wandelen.

Bleutooth voor koppelen sensoren

Wil je ook een hartslagmeter of een cadanssensor aansluiten op de  fietscomputer, dan moet je kiezen voor de Teasi One 3. Deze heeft standaard Bluetooth aan boord, waarmee je sensoren kunt aansluiten. Ook de Mio Cyclo 205 kan koppelen met accessoires als een hartslagmeter. Nieuw per eind 2016 is de Teasi One 3 Extend, die een elektronisch kompas heeft en een grotere accu. Lees hier de verschillen tussen de One 3 en de Extend versie.

Conclusie: Review Teasi One 3 vs Mio Cyclo 200

Als je het extra geld er voor over hebt, zouden wij kiezen voor de Mio Cyclo 200. De Mio is een paar tientjes duurder, maar heeft een mooier scherm dat beter afleesbaar is. De steun voor het stuur die met ty-rips op alle typen sturen past, kan beter. Of je bestelt er een degelijkere outfront mount bij.

Eigenschappen

Teasi one 2

Mio Cyclo 200

 

Schermgrootte

3,2”

3,5”

Touchscreen

ja

ja

Kaarten

OSM

OSM en TeleAtlas

Europa

27 landen

23 landen

Amerika en Canada

nvt

 

Uitgebreide fietscomputer*

ja

ja

Suprise Me (lus)

nee

ja

POI’s

ja

ja

Gedetailleerde historie

ja

ja

Profielen

wandelen, fietsen,
ATB, racefiets en stadsfiets

wandelen, fietsen,
ATB, racefiets en stadsfiets

geschikt voor hartslagmeter

nee

nee

Waterbestendig?

IPX5 (spatwaterdicht)

IPX5 (spatwaterdicht)

*als Snelheid (gemiddeld, totaal, actueel), tijd, afstand, verbruikte calorieën etc.

Over Ruben Buurman Computer & Elektronica, Telefoon & Accessoires

Ik ben een enorme fan van elektronica en een echte Apple freak. Zodra ik op pad ga, neem ik altijd mijn systeemcamera mee. Mijn vrienden gaan er ook vanuit dat ik de foto's en filmpjes maak waar we ook maar naartoe gaan.