Waloo B.V. is op 3 april 2020 in staat van faillissement verklaard. U kunt contact opnemen via waloo@debok.com.

Functie van de lever

Door SorayaBuurvrouw Computer & Elektronica en Mooi & Gezond
13 juli 2015 2 minuten lezen

De lever ondersteunt zo’n 600 vitale functies in het lichaam. Het is daarmee een van de belangrijkste organen die we hebben samen met het hart, de longen en de nieren. De lever is een soort chemische fabriek. Het zorgt er met name voor dat de grote hoeveelheden gifstoffen die we dagelijks binnen krijgen, worden afgevoerd uit ons lichaam. Het orgaan bevindt zich rechtsboven in de bovenbuik, onder de ribben. Bij volwassen mensen kan de lever tot wel 1,5 kg wegen. De 3 belangrijkste functies van de lever zijn:

Aanmaken van gal

De lever maakt de gehele dag gal aan. Gal biedt een belangrijke functie voor de spijsvertering, omdat dit nodig is voor het verteren van voedsel. De gal wordt nadat de lever het heeft aangemaakt, opgeslagen in de galblaas. Wanneer er vet eten wordt geconstateerd door de galbaas, zal deze samenknijpen zodat de gal in dunne darm terechtkomt. In de dunne darm wordt uiteindelijk het voedsel verteerd.

Stofwisseling

De lever heeft een essentiële rol in de stofwisseling. Hierbij kun je denken aan koolhydraatstofwisseling, eiwitstofwisseling en vetstofwisseling. De lever zet namelijk al het voedsel om in bruikbare voedingsstoffen voor de rest van het lichaam. Uiteindelijk komen deze bruikbare voedingsstoffen in het bloed terecht. Hierdoor krijgen wij energie en werkt ons lichaam zoals het hoort te werken.

Ontgiften van je lichaam

Dagelijks krijgen wij ontzettend veel schadelijk stoffen in ons lichaam. De lever zorgt ervoor dat deze gifstoffen onschadelijk worden gemaakt. Dit kun je zien als een soort natuurlijke detox. Het lukt de lever echter niet altijd om alle stoffen onschadelijk te maken. Wanneer dit niet lukt, blijven deze stoffen achter in onze vetcellen. Dit kan voor ophopingen zorgen van gifstoffen, wat weer resulteert in allerlei kwaaltjes. Hierdoor kun je een stuk minder lekker in je vel zitten.

Om alle gifstoffen uit je lichaam te verwijderen, kan een detox heel erg goed werken. De verschillende detox methodes en positieve effecten kun je hier vinden.

Over SorayaBuurvrouw Computer & Elektronica en Mooi & Gezond

Ik hou van reizen en ontdekken. Ook duik ik graag de virtuele wereld in van gaming. Maak mij wakker voor… een wintersport vakantie!